Beboerforeningen besøgte Nordisk Bryghus

Den 22. februar var beboerforeningen på besøg på Nordisk Bryghus i Industriparken.

25 deltager havde meldt sig til et spændende arrangement og blev modtaget og budt velkommen af brygmester Torkild Have, som indledningsvis viste rundt i lokalerne i den tidligere slagteribygning beliggende i Industriparken.

Autodidakt brygmester

Torkild er autodidakt og dermed selvlærd ud i bryggerifaget og har forinden engagementet med ølbrygning været beskæftiget som igangsætter og ildsjæl med mange andre ting. Lidt tilfældigt kom han i 2008 i gang med ølbrygning, efter at nogle venner havde inviteret ham med i et ølbryggerlaug. Efter kort tid startede han selv med ølbrygning i et nedlagt plejehjemskøkken i Voldby ved Grenå, men disse lokaler blev hurtigt for små, og for godt 3 år siden fik han mulighed for at leje de nuværende lokaler.

Ølbrygning er nærmest en videnskab

Ølbrygningen er ikke så ligetil en sag; det er nærmest en videnskab at håndtere gærtyper, humle, malt og andre komponenter, som indgår i ølbrygning. Tre ting er overordentlig vigtige: Det er renlighed, renlighed og renlighed, fortalte Torkild Have, mens han viste rundt. Selv den mindste mikroskopiske urenhed kan ødelægge en produktion. F.eks. leveres flasker emballeret i lufttæt plast direkte fra glasværk.

Tanke af rustfrit stål til fremstilling af øl har han selv lavet.

12 øltyper med en alkoholprocent fra 3,5 til 9,5

Nordisk Bryghus brygger flere øltyper – faktisk hele 12, lige fra den lette og milde med en alkoholprocent på 3,5 til de mere tunge og meget mørke med en alkoholprocent på 9,5. Så der er noget for enhver smag.

Nu brygges der også gin

Det nyeste produkt fra Nordisk Bryghus er gin. Opskriften og den 2 måneder lange bryggeproces kendes kun af brygmesteren selv. Det kan dog afsløres, at denne første klasses gin er brygget lokalt med dansk malt, gær og vand. Til at begynde med fremkommer en dejlig smag af enebær, herefter fornemmer man en citrussmag af lime, citrongræs og appelsin, og til sidst oplever man en fin hibiscus-blomstersmag.

Torkild Have drømmer om engang at kunne fremstille whisky og rom på sit lille primitive bryggeri.

Nordisk Bryghus’ produkter kan købes i lokale brugser og enkelte steder i Århus og København.

Den hyggelige og lærerige aften sluttede med smagsprøver med ledsagende forklaringer, ligesom Torkild Have beredvilligt svarede på spørgsmål om øl- og ginproduktion.